Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tansanian kummiprojekti


Puutarhanaiset toimii kummina FFD:n maataloushankkeelle Tansaniassa. Hankkeessa Tansanian puutarhaliitto (TAHA) vahvistaa pientuottajien vihannestuotantoa Sansibarin saarella. Hankkkeen toinen vaihe käynnistyi joulukuussa 2013, kun sopimus allekirjoitettiin.  
 

Hanke on saanut lisärahoituksen, joka kestää kolme vuotta ja päättyy vuoden 2020 lopussa.   Rahoitus on saatu  ulkoasiainministeriöltä sekä EU:lta IFAD:in (International Fund for Agricultural Development) teknisellä tuella. 

 
Tälle sivulle päivitetään projektin kuulumisia.
 
 
Projektin ensimmäiseen vaiheeseen voit tutustua täällä ja tarinaa ensimmäisen vaiheen päätösseminaarista Königstedtin kartanossa löydät täältä. 
Haluatko tietää lisää projektista? 
 
Ota yhteyttä Leena Luotoon - puheenjohtaja[ät]puutarhanaiset.fi 
   
Sansibarin lippuSansibarin lippu TAHAn kotisivu 
TAHA FacebookissaTAHAn kotisivu TAHA Facebookissa
AgriCordin kotisivuAgriCordin kotisivu

Pienin askelin isoja muutoksia

TANSANIAN PROJEKTIN ETENEMISESTÄ

 

Syyskuussa 2014 Puutarhanaiset saivat vieraikseen TAHA:n  projektipäälliköt Lorna Yoyon ja Nuhu Salehen. Projekti oli hyvässä vauhdissa. Suomen vierailun aikana käytiin tutustumassa aurinkopaneelien toimittajiin ja pumpputoimittajiin. Hämeen Ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön näytemaat ja Puutarhamuseo olivat myös vierailukohteina. Yksi päivä oli varattu osallistumiseen Yrittäjien päiville FFD:n osastolla.  Tilaisuuden kunniavieras oli FAO:n varapääjohtaja Daniel J. Gustafson. Häntoi FAO:n tervehdyksen suomalaisille YK:n perheviljelmävuoden kunniaksi, ja muistutti, että perhemaatilat ovat ruoantuotannossa avainasemassa globaalisti.

C:\Users\Leena\Pictures\TAHA elokuu 2014\IMG_3769.jpg

Nuhu Salehe, Tiina Huvio ja Lorna Yoyo FFD: ständillä Kattilahallissa Yrittäjäpäivillä 2014. 

 

Vihannes-Laitilan tiloissa tutustuttiin pakkauksiin ja laadun hallintaan. Projektissa on yhtenä tavoitteena taimien esikasvatus ja nyt taimikennot ovatkin Sansibarilla jo käytössä. Ongelma on vielä se, miten taimet saataisiin kätevästi pois kennoista. No, siihenkin löytyy konsti.

 

C:\Users\Leena\Pictures\TAHA elokuu 2014\IMG_3730.jpg

 

Taimikennot ja ” vastakappale” jolla taimet saa kätevästi pois kennosta.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\uusi projekti liittteet\Lepaan museo.jpg

Sanonta: jos et tunne vanhaa, et ymmärrä uutta, pitää hyvin paikkansa. Lepaan Puutarhamuseossa koneet ovat vanhoja, mutta tekniikat ajankohtaisia Sansibarin kehitysprojektissa.

C:\Users\Leena\Pictures\TAHA elokuu 2014\IMG_3762.jpg

Vierailun päätteeksi kokoonnuttiin luovuttamaan Puutarhanaisten talkoilla keräämät kännykät, jotka TAHA luovuttaa ansioituneille viljelijöille. 

 

Loppuvuoden raportissa oli hyviä tuloksia, mutta vaikeuksiakin oli ilmaantunut. Tippukastelu oli asennettu muutamalle tilalle ja parempilaatuisen siemenmateriaalin avulla saatiin suurempi sato. Taimien esikasvatus saavutti hyvän vastaanoton. Viljelijöitä oli koulutettu kirjanpitoon ja yksi projektin tavoitteista, viljelykalenteri oli saatu aikaan. Nyt pystyttiin ajoittamaan sato paremmin kysynnän mukaan.

Siementen kylväminen on tarkkaa puuhaa. Työasennoissa olisi vielä kehittämisen tarvetta.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3910.jpgC:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3905.jpg

Esikasvettujen taimien avulla saadaan satokautta pidennettyä ja taimien kasvunlähtö on parempi.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3899.jpg

Kyltti kertoo tahot, jotka ovat osallistuneet taimitarhan organisointiin ja rahoitukseen.


Projektissa vaihtuivat vastuuhenkilöt ja uusien rekrytointi saatiin loppuun vasta alkuvuodesta 2015. Aurinkopaneelinen asennus ei edennyt ja keräilykeskuksen rakentamiseen tarvittavan maa-alueen hankinta oli byrokratian pyörteissä.  Mutta onneksi viljelijöiden suuntaan saatiin kehitystä vietyä eteenpäin.

Kerran viikossa viljelijät tulevat myymään tuotteitaan suoraan kuluttajille Stone Townin tukkutorilla.  Näin viljelijät voivat saada jopa 20% suuremman tuoton, kun väliportaat eivät  ota osaansa.  Myös tuotteiden esillepanoa on parannettu. Myyntikojun malli on peräisin Suomesta, samoin idea suoramyynnistä!

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3922.jpgC:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3926.jpg

Hyväntuulisia myyjiä Sansibarin tukkutorilla

Maaliskuussa oli tarpeen tehdä vierailu, jotta projekti saataisiin kunnolla etenemään myös uusiutuvan energian ja keräilyvaraston osalta. FFD:n ja Puutarhanaisten edustajat kiersivät vajaan viikon tutustumassa viljelmiin ja keskustelemassa miten edetään, jotta tavoitteet saavutetaan käytettävissä olevalla rahoituksella. Projektin toimintasuunnitelmaa tarkennettiin ja päätettiin keskittyä aurinkokennolla toimivien pumppujen asentamiseen ja keräilyvaraston suunnitteluun. Myös informaatiojärjestelmän kehittäminen viljelijöiden suuntaan ja järjestelmätoimittajan valinta aikataulutettiin uudelleen.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3942.jpg

Poljettavalla pumpulla vettä pulppusi melko hitaasti kasvien tarpeeseen. Aika nopeasti tulee hiki ,kun aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta. Tälle viljelmälle asennetaan aurinkokennolla toimiva pumppu, jolloin veden saanti on turvatumpaa.C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3943.jpg

Kaivoa pitää syventää, jotta siitä saadaan riittävästi vettä.

Tässä se nyt sitten on! Aurinkokennolla toimiva pumppu ja vesisäiliö! Ensimmäinen Sansibarilla

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\SAM_1687.JPG


C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3897.jpg

Milele Zanzibar Foundation on kiinnostunut avustamaan viljelijöitä kastelujärjestelmissä. Kuvassa projektikoordinaattori Alice Mushi ja johtaja Yousuf Luiz Caires

Viljelijäosuuskunta toivoo kovasti, että saisivat rakennettua keräilyvaraston.  Jotta tietämys kunnon tekniikasta lisääntyisi, Puutarhanaiset toimitti melkoisesti aineistoa, joka toimi suunnittelun lähtökohtana.

Onneksi ei enää puhuttu tiilistä kyhätystä ” jäähdytyshuoneesta”

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\matkakuvia maaliskuu 2014\Zanzibar 2014\06.jpg

Aika kova homma oli saada muutettua hankintaa siihen suuntaan, että huoneiston ilmastointikojetta, johon viritettäisiin termostaatin ohittava ”säätölaite” ei hankittaisi, vaan rakennetaan kunnollinen ilmankierto ja varmistetaan tuotteiden jäähtyminen.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\matkakuvia maaliskuu 2014\Zanzibar 2014\08.jpg

Viritelmä, jota ulkomainen tutkijaryhmä tarjosi projektin jäähdytyskoneratkaisuksi.

 

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3892.jpg

TAHA:n toimistolla otettiin tavan mukaan ryhmäkuva.

 

Sadekausi oli alkamassa ja viljelmien multa tarttui kenkiin. Eija Mustonen pesi sandaalit vierailun päätteeksi

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Eija pesee.jpg

 

Vuoroin vieraissa

TAHA:n toiminnanjohtaja tuli Suomeen kesäkuun alussa.  Projekti oli nyt edennyt hyvin ja oli aika katsoa saavutettuja tuloksia.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\J lentokentällä.jpg

Jacqueline saapui Helsinkiin nyt toistamiseen. Vierailu voi alkaa!


C:\Users\Leena\Pictures\web gallery 9\LL J TH 120615.jpg

Naiset yhteiskuvassa: vasemmalta Leena Luoto, Jacqueline Mkindi , Tiina Huvio.


Sadon määrässä on saatu melkoinen kehitys

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\uusi projekti liittteet\TahaZahLIPProgress2013-2015FINLAND PRESENTATION Jackie 15.jpg

Onnellinen viljelijä, joka oli korjannut tomaateista satoa jo yli kuukauden ja vielä oli paljon raakileita kasvamassa.

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3972.jpg


Hyvinvoiva paprikakasvusto

C:\Users\Leena\Documents\Tansania\Tansania 2015\Tansania 2015\IMG_3901.jpg


Viimeisimmän raportin voit lukea tästä

http://puutarhanaiset.fi/data/documents/raporti-tammi-maaliskuu-2015.pdf

 

Jacqueline Mkindin esitys löytyy tästä

http://puutarhanaiset.fi/data/documents/TahaZahLIPProgress2013-2015FINLAND-PRESENTATION-Jackie.pdf

 

 


Elokuu 2014

 


Kummiprojektimme neljännesvuotisraportti tuli sähköpostista. Paljon on saatu aikaan mutta paljon on vielä tekemistä. Pari kohtaa kannattaa nostaa esiin, koska niissä juuret johtavat Suomeen. 

1) Seed tray – This is as system where seedlings are raised using seed trey. This technology improved seedling germination by almost 98% and it is easy transplant seedling raised used seed trey technologies.

2) Green house technologies – This is the technology where plants are planted inside the green house. This technology protects the plants against pests and diseases and above all reduces the time interval to harvesting/maturity. The green house technology also extends the time for crop harvest as the result of plants not being damaged by diseases and pests.

TAHA-ZAIDI commercial nursery is now fully operational and it has been recorded that farmers have bought 6,500 tomato and sweet pepper seedlings from ZAIDI (total value = Tsh. 780,000/=). We anticipate more progress which shall be reported against through quarterly reports.
Initiatives of the commercial nursery will be promoted through various media for awareness maximum participation of actors.
 

 Maaliskuu 2014


Leena Luoto ja Pirkko Suhonen vierailivat Tansaniassa. He toivat mukanaan TAHAntoiminnanjohtajan Jacqueline Mkindin terveiset kaikille Puutarhanaisille.

 Helmikuu 2014Maaliskuun alussa kaksi ohjausryhmän jäsentä matkustaa paikan päälle tapaamaan projektin henkilökuntaa sekä tarkentamaan projektisuunnitelmaa.

Lue TÄSTÄ miten suunniltemista siirrytään toimintaan.

 Tammikuu 2014Projektin ohjausryhmä aloitti toimintansa. Ohjausryhmään kuuluu yhdistyksen jäseniä, joilla on osaamista ja kokemusta niistä asioista, joita projektin menestyksekäs läpivienti edellyttää.

Ohjausryhmä:

  • Leena Luoto (ohjausryhmän pj)
  • Leena Ahtila
  • Heini Haverinen
  • Mari Penttilä
  • Pirkko Suhonen
  • Tina Wessman

Ohjausryhmä ja FFD:n toiminnanjohtaja
Juha Ruippo ensimmäisessä kokouksessaOhjausryhmä ja FFD:n toiminnanjohtaja Juha Ruippo ensimmäisessä kokouksessa

 Joulukuu 2013Yhdistyksen puheenjohtaja Leena Luoto ja sihteeri Tina Wessman allekirjoittivat hankesopimuksen.

Iloiset allekirjoittajat MTK:ssa Iloiset allekirjoittajat MTK:ssa